Agora Salerno 2019

Zes leden van AEGEE-Delft en honderden vrienden van andere AEGEE-locals uit heel Europa reisden eind oktober af naar het zonnige Salerno in Zuid-Italië. Hier vond de Agora plaats: de halfjaarlijkse bijeenkomst van AEGEE-Europe. Lange dagen vol discussies, presentaties en stemmingen gevolgd door feestjes tot diep in de nacht – maar wat gebeurt er nou eigenlijk precies op een Agora?

Autumn Agora Salerno was een geweldige ervaring. Ze zeggen dat je het onverwachte moet verwachten tijdens een Agora, en ook dit keer was het weer een popcornwaardig evenement. Eerst hoorden we een dag voor aankomst dat de gym waar we in zouden slapen gecancelled was. Uiteindelijk sliepen we in een resort met eigen bedden en een (leeg) zwembad! We hebben vele uren in bussen gezeten, en nog meer uren in de rij gestaan daarvoor. Maar zelfs toen de European Night werd afgeblazen bleven onze spirits hoog, mede door de spirits die we toen al mee hadden, maar vooral door de geweldige mensen die we hebben ontmoet.

De Agora begon op woensdagavond met een opening ceremony vol speeches, muziek en dans, gevolgd door een openingsfeest. AEGEE-Delft had drie delegates – leden die namens AEGEE-Delft mogen stemmen op voorstellen, kandidaten, etc. – en drie visitors – leden die wel overal bij mogen zijn maar geen stem- of spreekrecht hebben. De delegates hadden een druk programma: elke dag begon met een plenary, waarbij alle deelnemers bijeenkomen voor presentaties, mededelingen, en bijvoorbeeld de verkiezing van nieuwe leden voor commissies binnen AEGEE-Europe. De eerste plenary was extra speciaal, want deze bevatte de roll call: elk van de ~160 locals werd een voor een opgenoemd, waarna de aanwezige leden van die local uit volle borst hun lied zongen. AEGEE-Delft was natuurlijk strak in ‘t pak aanwezig op de eerste rij!

Na de opening plenary zijn er elke dag twee parallel slots. Dit zijn sessies van zo’n anderhalf uur waarbij de deelnemers zich verdelen over verschillende workshops, progress meetings en twee of drie prytania. De delegates moeten aanwezig zijn bij een prytanium: een thematische bijeenkomst, bijvoorbeeld om het nieuwe strategisch plan, het financieel verslag, de plannen van de verschillende commissies en werkgroepen of het Comité Directeur (het bestuur van AEGEE-Europe) te bespreken. Daarnaast zijn er workshops waar de visitors heen kunnen, of je kan chillen in de zon en babbelen met AEGEE’ers van andere locals.

Agoradagen zitten bomvol. Tussen de prytania, workshops, discussies en presentaties door zijn er pauzes, die je meestal spendeert in een rij voor eten of koffie. Dit zijn de gezelligste momenten – hier kan je minglen met de andere locals, oude vrienden weer spreken en nieuwe AEGEE’ers leren kennen. Maar ook de ‘pauzes’ zijn gevuld met activiteiten, zoals een flag/flash mob of een meeting met je Network Area (een groep locals binnen het netwerk, zoals de Pancake Area waar wij in zitten samen met vele andere Nederlandse en wat Duitse locals) en de NetCommie daarvan. Dit is een verantwoordelijke vanuit de Network Commission voor het welzijn van de locals binnen de verschillende Network Areas.

Begrijp je het nog? Ja? Dan kunnen we nu ons wat meer verdiepen op wat er deze Agora allemaal is besproken!

Het nieuwe Strategic Plan van AEGEE-Europe voor 2020-2023 werd gepresenteerd en besproken. In dit plan staan de Focus Areas beschreven: thematische onderwerpen waar het netwerk de komende drie jaar op gaat focussen. Naast het doel en de beschrijving van de Focus Area bevat het Strategic Plan per Area ook een Definition of Success: wanneer hebben wij het doel behaald? Na een interessante discussie, waar wij als AEGEE-Delft een flinke bijdrage aan hebben geleverd, hebben we gestemd op welke Focus Areas wij in het plan willen hebben en hoeveel van de zeven voorgestelde Areas dit zouden worden. Uiteindelijk zijn Climate Emergency, Mental Health, Social Equity en Political Activism de Focus Areas voor 2020-2023 geworden. Digital Europe, Globalised Europe en Youth Mobility hebben het niet gehaald. We kijken al uit naar de European Planning Meeting (EPM) Barcelona in februari, waar wij concretere doelen gaan verbinden aan het Strategic Plan in de Action Agenda voor volgend jaar.

Deze Agora waren er ook verkiezingen voor een aantal posities: de Chair van de Agora, Summer University Coordination Team (SUCT), Mediation CommissionSecretary General van AEGEE-Europe, European Citizenship Working Group (ECWG)Audit CommissionData Privacy Commission en Network Commission. Er waren geen kandidaten voor Secretary General, dus het Comité Directeur is nu op zoek naar een interim Secretary General.

Er waren ook een aantal mooie aankondigingen: de Autumn Agora 2020 gaat naar Moskou en AEGEE-Yerevan presenteerde hun plannen voor Spring Agora Yerevan 2020. Dit beloven twee interessante, geweldige Agorae te worden! Ook kregen we nieuws over de European Planning Meeting in Barcelona. Daarnaast hebben een aantal locals de Twin Antenna Agreements getekend, waaronder AEGEE-Delft met AEGEE-Passau! Ook is de AEGEE Contact in Nicosia geüpgradet naar AEGEE-Lefkosia.

Iedere dag werd afgesloten met een themafeest. Zo hadden we een Elegant Party, Strange Party en een 90s Party. De laatste avond van een Agora wordt normaal gesproken gevierd met een European Night, waarbij alle deelnemers hapjes en drankjes meenemen uit hun eigen land. Deze keer was echter anders, door problemen met de accomodatie was de European Night afgelast! Dit kon de pret echter niet drukken, veel deelnemers deden mee aan Dark European Nights verspreid over het busstation en de twee accomodaties waar de visitors en delegates sliepen.

Agora Salerno was een evenement om nooit te vergeten. Zien we jou terug tijdens Agora Yerevan?

nl_NL