Zelfrijdende auto’s, wat doet dit voor de verzekering?

Het is momenteel nog geen situatie die je dagelijks op de weg ziet, maar toch is het niet meer heel ver weg. Een snelweg vol met zelfrijdende auto’s. Een belangrijk punt wat nog onder handen moet genomen is de verzekering. Wie is er uiteindelijk verantwoordelijk als er schade gereden wordt bij jezelf of bij iemand anders?

Momenteel zijn er alleen nog maar Tesla’s die zonder chauffeur (kunnen) rijden, een belangrijke toevoeging is hierbij wel dat de bestuurder wel in staat moet zijn om snel in te kunnen krijgen als het dreigt mis te gaan. Relatief standaard manoeuvres zoals het inhalen van een andere auto zijn nog erg lastig voor een zelfrijdende auto.

TU Delft hoogleraar Ethiek & Techniek

Volgens Ibo van de Poel, hoogleraar Ethiek & Techniek aan de TU Delft zijn er twee belangrijk elementen in de rol die de verzekeraars zelf hebben als het gaat om zelfrijdende, autonome auto’s. Dit zijn: veiligheid en verantwoordelijkheid. “Hoe en waar komt in morele zin de verantwoordelijkheid te liggen? Een rol van verzekeraars is om de schade eerlijk te verdelen. Daarnaast zouden verzekeraars ook moeten bevorderen dat er meer veiligheidsmaatregelen komen.”

Autoverzekeringen in de toekomst

De overgangsfase met zowel autonome als niet-autonome auto’s op de weg gaan het verkeer niet veiliger maken, aldus Van de Poel. Als uiteindelijk alle auto’s zelfrijdend zijn zal het echter wel zijn vruchten gaan afwerpen. Voor alles over de huidige autoverzekeringen kan je terecht op Autoverzekering.nl. Als student ben je natuurlijk, mocht je in de luxepositie zitten dat je een auto hebt, op zoek naar de goedkoopste autoverzekering die er is. Een goedkope autoverzekering is vaak wel het minst uitgebreid, maar dekt wel schade die je aan andere voertuigen aanbrengt.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Autoverzekering.nl.

 

auto verzekeren

nl_NL