Liftreis Berlijn

Mijn alarm ging af en ik stond op, scheurde wat kartonnen dozen in stukken voor bordjes en maakte een ontbijtje. Door de zenuwen vergat ik meteen mijn twee boterhammen met pindakaas en vertrok ik naar de IKEA waar we onze reis begonnen. Tijdens het liften kwamen we allerlei soorten mensen tegen: sommigen gingen naar hun werk, anderen keerden terug naar huis van vakantie en we kregen zelfs een lift van een man die ging jagen op wilde zwijnen. De meest memorabele lift die we kregen was van twee meiden in hun witte/beige Fiat 500 die gingen shoppen in Köln. Het fiatje kreeg een lekke band op de Autobahn, wat ontrafelde in een nieuw avontuur waarbij we een weg door de akkers baanden om van de Autobahn af te komen op zoek naar een lfitbare weg. Het liftgedeelte van de reis zou snel voorbij zijn, we besloten om op te geven. We keken terug op vele interessante en onverwachte wendingen in dit avontuur terwijl we van een schnitzel en wat biertjes genoten in de biergarten in Duisburg voordat we een Flixbus naar Berlijn namen in de nacht. Half wakker maar klaar om de stad te ontdekken trakteerden we onszelf op croissants, sinaasappelsap en prosecco,

Bij het ontdekken van Berlijn vond ik dat de stad een ruig karakter qua architectuur had: kolossale betonnen gebouwen, brede straten en overblijfselen van industrie die grotendeels het centrum had verlaten. De grote schaal en hoeveelheid initiatieven vanuit de gemeenschap was geweldig, deze projecten vullen plekken op die anders ongebruikt zouden zijn en creëren een levendige stad. Een aantal dingen die wij tegenkwamen zijn een bar bovenop een parkeergarage; Tempelhof, een gigantisch park wat ooit een luchthaven was; Mauerpark wat ooit de Death Strip tussen de twee muren was en nu een gigantische attractie op zondagen door de rommelmarkt en live muziek. 

Berlijn heeft iets te bieden voor alles en iedereen, van geschiedenis tot nachtleven en van rommelmarkten tot currywürst mit extra sosse. Iedereen die op deze reis meeging genoot enorm van Berlijn op zijn eigen manier, wat deze reis zo mooi maakte. Ik denk dat iedereen de stad verliet, terugkijkend op een erg leuke reis.

Joep

nl_NL