AEGEE’s Eerste Online Agora

Spring Agora 2020 cover image

Afgelopen weekend vond AEGEE’s eerste online Agora – AEGEE’s halfjaarlijkse algemene ledenvergadering – plaats. Eigenlijk zouden we met een grote delegatie zijn afgereisd naar Yerevan in Armenië. Dit jaar moesten wij het echter doen met een digitale versie van dit fantastische evenement. Gelukkig kunnen we volgend jaar alsnog naar Armenië afreizen!

Het was spannend, natuurlijk, zo’n digitale Agora. Niet alleen omdat onze eigen Marlijn kandideerde – en werd verkozen – voor de Mediation Commission, maar ook omdat in korte tijd een online evenement met meer dan 300 deelnemers moest worden georganiseerd. Dankzij de bijzondere inspanning van het Chair Team, de Juridical Commission (JC), het Comité Directeur (CD) anderen is het een groot succes geworden! Op wat kleine hiccups na verliepen de sessies heel soepel en vrijwel probleemloos. Deelnemers vroegen de kandidaten voor onder andere het nieuwe CD en Network Commission nog steeds de hemd van het lijf. De digitale omgeving hield de deelnemers niet tegen om kritisch te blijven, maar ook om lol te hebben, bijvoorbeeld tijdens het sociale programma dat ’s avonds georganiseerd werd. Ook de popcorn bleef niet onaangeraakt in de kast staan.

Niet alleen tijdens de vergaderingen onder de delegates werd er gedebatteerd, maar ook achter de schermen werd er volop gediscussieerd. Het Chair Team streamde alle sessies via Discord, waardoor iedereen de Agora kon volgen – was dit de meest inclusieve Agora ooit? Vooral over het voorstel van het Summer University Coordination Team (SUCT) om Summer Universities open te stellen voor externen veroorzaakte veel discussie. Dit voorstel is er uiteindelijk net niet doorgekomen.

Na een intense sessie waarin de kandidaten in korte tijd veel vragen moesten beantwoorden, was het tijd voor het stemmen. De stemming was erg spannend en de uitslag liet zien dat elke stem telt. Elena Efremova, die daarvoor nog de race voor Secretary General van AEGEE-Europe had verloren van Veronika Chlemarova, had gekandideerd voor de laatst overgebleven positie in het Comité Directeur. De uitslag verbaasde iedereen: ze had nét genoeg stemmen (letterlijk 50% +1 stem) om verkozen te worden! Zij had meer geluk dan Oguzhan Ayhan, die niet genoeg stemmen vergaarde om Financial Director te worden. Voor die positie is nu een Open Call.

Een Agora is niet alleen een plek om de kandidaten voor het Europese niveau van AEGEE te verkiezen en voorstellen te bespreken, maar ook een sociale bijeenkomst waar je AEGEE’ers uit heel Europa kan ontmoeten. Hoewel een digitale Agora natuurlijk nooit de geweldige sfeer van een fysieke Agora kan evenaren, hadden een aantal locals en AEGEE’ers hun best gedaan om een leuk avondprogramma neer te zetten. Zo was er op vrijdag de beroemde pubquiz van Calvin van AEGEE-Sheffield en een Eurovision Party door AEGEE-Zagreb, waar ons bestuurslid Julian co-host was. Op zaterdag was er een LGBTI+ Hangout, een Cocktail Party van AEGEE-Madrid en een European Night door SUCT. Zondag had alleen een ochtendsessie, dus daarna was het de hele dag feest, met een tof muziekfestival van AEGEE-Amsterdam waaraan artiesten uit het hele AEGEE netwerk meededen!

Al met al liet deze Agora de echte spirit van AEGEE zien. De daadkrachtigheid en veerkrachtigheid van AEGEE’ers, de enorme inzet en passie die leden voor AEGEE tonen en het streven om toch met zijn allen bijeen te komen, ondanks de moeilijke tijden. AEGEE heeft veel geleerd van de eerste online Agora. Dit zal een ervaring zijn waar we in de toekomst nog veel aan gaan hebben!

image of a laptop showing the Spring Agora 2020 platform
Julian’s setup tijdens de Online Spring Agora. Hij was Secretary Assistant in het Chair team.
nl_NL